Mòdul 5. “El sistema educatiu inclusiu i la funció docent orientadora”
En aquest mòdul hem estat treballant la inclusió i quines són les funcions d’una docent orientadora i, per tant, de les tutories. Per això, hem estat fent un debat prou extens entre els companys on hem exposat com ens sentim davant la inclusió educativa i hem compartit els nostres malestars, fent així una mica de terapia grupal. Entre tots aquests sentiments i explicacions que hem fet, han sortit aquestes dues preguntes que les hem hagut de respondre i treballar, de les quals jo he justificat el següent:
- Quines creus que són les barreres més comuns que dificulten l’aprenentatge dels alumnes?
Les barreres més freqüents a les aules actuals són, en primer lloc, les barreres lingüístiques que dificulten la comprensió de continguts per a l’alumnat que no domina el català, tant si són nouvinguts com si provenen de contextos on no és la llengua usual. Això suposa problemes en la seva integració i en la seva confiança a l’aula. També són comuns els diagnòstics de necessitats educatives especials com el TDAH o el TEA, que exigeixen adaptacions al currículum per garantir una atenció adequada, però suposa (a vegades) problemes pel docent, ja que no se li explica com tractar amb aquest tipus d’alumnat.
Un altre obstacle important són els problemes socioeconòmics i familiars, que generen estrès, manca de recursos i poca estabilitat emocional per part de l’alumnat. Aquesta situació es veu agreujada en molts casos per la desmotivació i la manca de respecte cap al professorat, sovint fruit de l’obligatorietat percebuda d’estudiar o de la poca implicació de les famílies. Finalment, el comportament infantilitzat d’alguns alumnes, que busquen a l’adult una atenció emocional que no reben a casa, també afecta la dinàmica de l’aula.
- Quines estratègies apliques a la teva aula per facilitar l’aprenentatge per a tothom?
Per fer front a aquestes barreres, aplico estratègies centrades en la inclusió i l’adaptació personalitzada. Pel que fa a les barreres lingüístiques, promoc la integració lingüística amb suports visuals, activitats col·laboratives i la introducció progressiva del català com a llengua vehicular, sense penalitzar l’alumnat per possibles errors. Així mateix, dissenyo activitats accessibles i flexibles que permetin participar a tots els alumnes, independentment del seu nivell inicial.
Per a l’alumnat amb TDAH o TEA, utilitzo estratègies d’organització clares, com ara l’ús d’horaris visuals, explicacions pautades i espais tranquils on puguin regular les seves emocions. També m’asseguro de fomentar la motivació, establint objectius reals i significatius per a cada alumne, així com potenciant el reconeixement de petits assoliments diaris.
Davant els problemes socioeconòmics i emocionals, intento generar un ambient de confiança i seguretat, reforçant l’autoestima i oferint suport emocional, sense deixar de treballar les normes bàsiques de respecte a l’aula. Finalment, en situacions de desmotivació o poca implicació, aplico metodologies actives i dinàmiques que connectin amb els interessos personals de l’alumnat, com ara treballar en projectes pràctics i participatius que els ajudin a entendre la utilitat del que estan aprenent.
Deixa un comentari