Seguim al Racó de la infancia en l’Era Digital amb… unes reflexions a partir d’una publicació al diari  digital Vilaweb  que ens faran pensar i situar-nos al voltant de les aventatges i desaventatges de la freqüència en l’ús de noves tecnologies pels infants així com del control familiar i l’acompanyament.

NADIUS DIGITALS, PERÒ A PARTIR DE QUINA EDAT?

S’anomena natius digitals els nascuts a partir de la dècada de 1990. Han crescut envoltats de pantalles i hi conviuen amb la tecnologia de manera quasi natural des de ben petits. Algunes de les qüestions que ens plantegem:

  • Però a quina edat és recomanable començar?
  • Quins efectes poden tenir la tele i els dispositius mòbils sobre la salut i el desenvolupament posterior?
  • Quin paper han de tenir els pares i mares en el consum de continguts?

Els nostres infants han crescut envoltats de pantalles i hi conviuen amb la tecnologia de manera quasi natural des de ben petits: amb la televisió, per suposat, però també amb ordinadors, consoles i videojocs de tota mena.

En els últims anys, la proliferació d’smartphones i tablets amb pantalla tàctil ha facilitat que les generacions més recents interactuïn amb aquests dispositius encara més d’hora. De fet, cada cop hi ha més models pensats directament per a infants, fins i tot d’edat preescolar.

EL CONSUM DE TELEVISIÓ

Els estudis sobre els efectes del consum de televisió a edats primerenques es multipliquen per tot el món. L’American Academy of Pediatrics (AAP) recomana que no es vegi televisió fins a fets els dos anys, i mai més de dues hores diàries a partir d’aquesta edat, pels possibles riscos de desenvolupament i comportament que se’n deriven.

Així semblen confirmar-ho les investigacions més recents: des de Canadà als Emirats Àrabs es detecta que més temps davant de la pantalla està significativament  relacionat amb…

LES ALTRES PANTALLES: SMARTPHONESTABLETS

L’informe anual de Common Sense mostra que tres de cada quatre infants menors de 8 anys tenen accés a un d’aquests dispositius mòbils, 38% dels menors de 2 anys ja els han fet servir algun cop. La proliferació d’aplicacions per a aquestes edats indica que la indústria ha trobat un nou  mercat i que espera que continuï creixent.

Si consideren que l’ús prolongat i no controlat ja no aporta beneficis sinó que  pot generar infants més passius, especialment des que han detectat un creixent nombre de famílies que substitueixen els jocs a l’aire lliure i les lectures amb els nens per l’entreteniment a través de les apps.

No podem oblidar que que cada nen i cada família és un món i que són els pares, des del sentit comú, els qui ho han de valorar. A tots ens preocupa que els nostres nens es puguin “enganxar” al mòbil i no facin res més. Però no hem d’oblidar que… “Mòbils i tablets són només instruments, i es poden fer servir de moltes maneres”.

EXPERIÈNCIA EN FAMÍLIA

L’ús de les noves tecnologies sempre en presència d’un adult que pugui supervisar a quins continguts s’hi accedeix. Especialment amb els més petits,  compartir l’experiència: jugar plegats, o comentar en què consisteix l’activitat que apareix en pantalla en cada moment permet reforçar la comprensió i crear a més un moment de diversió conjunta, de la mateixa manera que es comparteix la lectura d’un llibre o les activitats a l’aire lliure.

En l’accés a internet és important a més instal·lar controls parentals, tant en ordinadors com en dispositiu mòbils.

L’ADDICCIÓ TECNOLÒGICA NO ÉS NOMÉS COSA DE NENS

Una nova línia d’investigació se centra en els efectes que té l’ús continuat d’aquests dispositius per part dels adults.

Els primers resultats, encara incomplets, detecten sentiments de gelosia i sensació de falta d’atenció per part de pares i mares més pendents de l’últim email o de les actualitzacions de les xarxes socials que del que els nens els expliquen o pregunten en aquell moment.

Caldrà tenir en compte també aquesta perspectiva, perquè de poc valdrà intentar educar si es predica l’exemple contrari.

Educació Infantil – Nadius digitals