Aquest article exposa la modificació inclusiva d’una activitat educativa de l’Eneida, adaptada mitjançant Edpuzzle per atendre la diversitat cognitiva, auditiva, visual i lingüística dels alumnes, promovent-ne així l’empoderament, la participació activa i l’autonomia en el procés d’aprenentatge del Batxillerat.
Es presenta l’anàlisi i revisió crítica d’una SA centrada en la creació d’un relat fundacional local. Així mateix, s’hi integren propostes de millora basades en la incorporació d’eines digitals complementàries, que afavoreixen la col·laboració, la personalització i la reflexió metacognitiva, tot garantint la seguretat i la protecció de dades de l’alumnat.
Aquest article reflexiona sobre el seminari de la Xarxa de Competència Digital Docent, centrat en l’empoderament de l’alumnat. El seminari ha aportat coneixements sobre el compromís actiu de l’alumnat, la selecció d’eines digitals adequades i la importància de la inclusió i l’accessibilitat digital. A més, s’ha aprofundit en el paper del docent com a “arquitecte de l’aprenentatge” i en estratègies per fomentar l’autonomia i la participació de l’alumnat. Finalment, es destaca la importància de la formació contínua en competència digital per garantir una educació digital inclusiva i efectiva.
Polítiques comunicatives del centre L’Estratègia Digital de Centre (EDC) constitueix un document clau per a la integració de les tecnologies digitals en l’entorn educatiu, assegurant una comunicació fluida…
Resultats del procés d’autoavaluació de la competència digital docent, realitzat mitjançant Selfie For Teachers.
Aquesta proposta metodològica introdueix la creació d’un mapa mental digital com a activitat prèvia a l’elaboració d’un lapbook dins d’una SA sobre l’Alta Edat Mitjana. Mitjançant l’ús de l’eina digital Coggle, l’alumnat de 2n d’ESO organitza i estructura la informació històrica de manera visual i col·laborativa. L’activitat fomenta el pensament crític, la capacitat de síntesi i la interacció digital, contribuint al desenvolupament de la competència de Creació de continguts digitals dins de l’àmbit de la competència digital.
Aquest article examina els principals reptes comunicatius i d’accessibilitat digital a què s’enfronten les famílies vulnerables en cinc situacions clau del context educatiu. A través d’una taula analítica, es descriuen obstacles com les barreres idiomàtiques, el disseny no accessible de les eines digitals, i la manca d’accés tecnològic. Les reflexions proposades apunten a solucions com el disseny universal, la promoció de la inclusió digital i l’adopció de llenguatges inclusius. Aquest treball busca conscienciar sobre la importància de l’accessibilitat digital en l’educació, fomentant la igualtat d’oportunitats per a totes les famílies.
A l’era digital, les tecnologies poden jugar un paper fonamental en la retroacció educativa, permetent un seguiment personalitzat i continu del rendiment dels alumnes, així com una millor comunicació amb les famílies. Per això, he seleccionat quatre eines digitals que faciliten aquest procés: Google Classroom, Mote, Edmodo i Moodle.
A través d’aquestes tecnologies, la retroacció educativa es torna més dinàmica, personalitzada i col·laborativa, tant per als alumnes com per a les famílies, millorant l’eficàcia del procés d’ensenyament i aprenentatge.
En aquest article es presenta una unitat didàctica centrada en l’estudi de les ciutats i la seva morfologia urbana, amb un focus específic en l’anàlisi de Lloret de Mar. Es detallen diverses activitats dissenyades per a l’alumnat, com la creació d’una llibreta d’aprenentatge digital, un test sobre un documental local, la realització d’un eix cronològic i el disseny d’un còmic basat en un relat històric local. Totes les tasques utilitzen eines digitals per fomentar la creativitat, el treball col·laboratiu i l’anàlisi crítica de la ciutat i el seu desenvolupament.
Es presenten dues activitats que incorporen l’ús d’eines digitals per potenciar el treball autònom, la recerca històrica i l’expressió artística, afavorint un aprenentatge dinàmic i col·laboratiu.