UF 1 SISTEMES AUGMENTATIUS I ALTERNATIUS DE COMUNICACIÓ

  1. NF2 de M5 al CFGS d’Integració Social es farà ús del KAHOO con a instrument avaluatiu tipus prova escrita i el drive com a eina digital per compartir contingut.
  2. Els objectius són:

-Fomentar la participació activa

-Reforzar continguts i avaluar coneixements

-Promoure l’aprenentatge cooperativo

-Facilitar la integració de les TIC

-Incrementar la motivació i assistència

Entre les competències especifiques que es desenvolupen en aquest módul són:

  • Detecció de les necessitats comunicatives: Identificar les necessitats específiques de comunicació de cada usuari, analizant el seu context i capacitats per seleccionar el sistema de comunicación més adequat.
  • Organització d’ intervencions comunicatives: Planificar i executar intervencions que potencien les habilitats comunicatives de l’usuari, adaptant els sistemes de comunicació a les seves característiques particulars.
  1. Farem ús del kahoot i del drive per tal recollir información dels diferents membres del grup així com, dels diferents subgrups:

https://kahoot.com/

https://drive.google.com/drive/folders/1hN6V3ALwGELVs3T6c82sqNDKEDGI0eGa?usp=drive_link

  1. L’alumnat haurà d’elaborar en petit grup de 3-4 persones un treball escrit sobre una patologia de les següents: ELA, EM, PARKINSON, ALZHEIMER, TEA i PARALISI CEREBRAL.  El treball està descrit a la fitxa que té adjuntada la seva rúbrica. També han d’adjuntar un resum d’un foli sobre el treball escrit i posteriorment, hauran de compartir al drive tots els treballs/resums a la resta de companys/es. Finalmemnt faran una exposició d’allò redactat per acabar fent la prova escrita a través del KAHOOT en grup.

ACTIVITAT DES DE CASA

  1. Realitza mitjançant “Wevideo” un muntatge amb música de 15 imatges sobre el recorregut anatòmic que es duu a terme per tal de poder: llegar, escriure una carta i escoltar la ràdio. Es pot utilizar dibuixos, retalls de notícies, fotografies…A més cal entregar en pdf l’explicació, pas a pas, del recorregut de cada acció.
  2. Pel que fa a les competències epecífiques de la materia són:
  • Promoció de la inclusió social:

Impulsar la participació activa de les persones amb dificultat de comunicación en contextos socials, educatius i laborals, ajudant a interactuar de forma autónoma.

Sensibilització i formació de la comunitat.

  • Desenvolupament d’habilitats de comunicación funcional:

Capacitar als usuaris en l’ús del SAAC per tal d’expressar les seves necessitats, desitjos i emocions de manera efectiva.

Entrenament en la interacció social utilizant el sistema, fomentant que la persona no només pugui comunicar instruccions bàsiques, sinó també participar en converses més complexes i en activitats socials.

  • Competència digital

Els objectius són:

  • Desenvolupar habilitats digitals.
  • Fomentar l’ adquisició de competències digitals bàsiques i avançades, com la navegació per internet, la creació de contingut digital i l’ utilització de diverses eines tecnològiques.
  • Reconèixer i relacionar les parts anatòmiques implicades en el desenvolupament lingüísticque s’activen per tal de poder realitzar diferentes accions.

https://moodlevillarroel.ceir-arco.cat/mod/assign/view.php?id=28689

  1. Les accions que es realitzaran són:
  2. Creació del grup de treball 3-4 persones.
  3. Cada grup fa recerca d’infroamció amb apunts i llibres i internet sobre l’anatomia implicada.
  4. Fan recerca i posen ordre de les imatges que explicaran visualment el recorregut determinat.
  5. Fan el video i posen la música i l’editen.
  6. Redacten per escrit el recorregut tot explicant aquest amb més detall i penjar-ho al moddle en format PDF.
  7. Visualitzar els vídeos a l’aula.

REFLEXIONS: 

Per tal de dur a terme activitats de caire digital des de casa, el professorat haurem de prèviament conèixer el nivell de coneixements i competència digital de l’alumnat així com, les eines i recursos de què disposa a la seva llar cada membre del grup classe.

Val a dir que, l’ús d’aquests recursos digitals ens ajuden  a poder fer un seguiment més contínuu i directe del procés que fa l’alumnat quant a aquella activitat en concret. També l’ús dels diversos recursos digitals que hem exposat són necessaris per de forma gradual poder anar adquirint altres recursos més complexos i que, psteriorment són també útils pel dia a dia del treball en l’àmbit social.

Considero que la digitalització a l’aula és necessària per tal de formar als nostre alumnat de manera profesional i amb coneixements i aprenentatges actuals.