La tecnologia, quan s’utilitza de manera intel·ligent i estratègica, pot ser una eina molt poderosa per a millorar la pràctica docent i l’aprenentatge dels estudiants. No crec que es tracti de substituir els mètodes tradicionals, sinó de complementar-los i enriquir-los.
A través de la tecnologia creem experiències d’aprenentatge més atractives per a l’alumnat. Recursos multimèdia, simulacions, jocs inclús plataformes en línia que poden fer que l’aprenentatge sigui més dinàmic i motivador.
Això suposa molts reptes. Reptes per als docents, sobretot. Em pregunto sovint, com puc fer la classe més dinàmica, interessant… tenim moltes eines, però també, poc temps.
A través d’aquesta primera reflexió, crec que puc establir alguns dels meus punts forts en l’ús de la tecnologia a l’aula. En primer lloc, l’ús de funcionalitats bàsiques de plataformes com Moodle, Classroom. Puc crear cursos ben organitzats, amb materials accessibles i activitats per a l’alumnat. Això penso que facilita l’aprenentatge més autònom i un millor seguiment del procés d’ensenyament i aprenentatge.
En segon lloc, la creació de continguts digitals atractius. Crec que tinc facilitat per elaborar presentacions, vídeos explicatius curts i altres recursos multimèdia que captiven l’atenció dels estudiants i fan més interessants els continguts. També l’edició de textos i Canva.
Tot i això, hi ha molt marge de millora. En primer lloc, m’agradaria explorar noves estratègies per fomentar la participació activa dels estudiants en fòrums, xats i altres espais virtuals.
En segon lloc, vull aprofitar les eines digitals per oferir un aprenentatge més personalitzat als estudiants, adaptant el ritme, els continguts i les activitats a les seves necessitats i interessos individuals. Però això a cicles formatius és complicat de portar a terme.
En tercer lloc, m’agradaria implementar noves eines i tècniques per fer una avaluació formativa més eficaç en l’entorn virtual.
En quart i últim lloc, explorar eines com la intel·ligència artificial o la gamificació per enriquir l’experiència d’aprenentatge dels estudiants.
Per acabar, el curs que he escollit és el de “Cocreació de situacions d’aprenentatge amb IAG i que explorin la IAG”. Un dels meus punts a millorar és l’ús de la IA en la meva pràctica docent. Penso que em pot ajudar a poder generar continguts, aprendre a utilitzar la IA com a recurs pedagògic i treballar-la amb l’alumnat.
La docència a cicles formatius ha de ser també creativa i penso que amb aquesta eina podem millorar moltes experiències i pràctiques que fem a l’aula.
Deixa un comentari