Reflexions sobre la Seguretat i la Salut aplicades al mon de la docència.

Quins contactes he establert amb documents, estratègies i responsables de la prevenció de riscos? Quin grau d’interès i valor tenen per a mi fins ara? Conec la coordinadora de riscos del meu centre?

  • Contactes amb documents, estratègies i responsable de la prevenció de riscos: Durant la formació he pogut conèixer els documents clau relacionats amb la gestió de la docència i la prevenció de riscos, com ara els protocols d’evacuació, els manuals de prevenció de riscos laborals i els plans d’emergència que estan inclosos al sistema de gestió de iEduca del centre. A més, he tingut l’oportunitat d’establir contacte amb la coordinadora de riscos del centre que ens ha explicat també qui és el responsable als Serveis Territorials.
  • Grau d’interès i valor: Per a mi, aquests coneixements i contactes tenen un valor considerable, ja que em permeten comprendre millor com garantir la seguretat de l’alumnat i del personal del centre en situacions d’emergència. El meu grau d’interès és elevat, perquè considero essencial estar preparat per gestionar aquestes situacions de manera eficient i segura.

On puc demanar ajuda si tinc dubtes?

  • Si tinc dubtes, puc demanar ajuda a diversos llocs dins del centre. Primerament, puc consultar la coordinadora de riscos, que és la persona designada per la direcció del centre per gestionar i coordinar la prevenció de riscos. També puc preguntar a altres membres del personal que tinguin experiència o coneixements en aquest àmbit. A més, puc acudir a la direcció del centre, que sempre està disponible per als docents.

On puc trobar recursos i informació per fer la meva actuació més segura i saludable?

  • Puc trobar recursos i informació sobre SST en diversos documents que s’han proporcionat durant la formació, com els protocols d’evacuació, els manuals de prevenció de riscos laborals i els plans d’emergència. A més, el centre disposa del sistema en línia iEduca on aquests documents estan disponibles per a consulta.
  • També puc buscar informació addicional en línia, en els llocs web dedicats a la seguretat laboral i la salut del Departament d’Educació ( Departament d’Educació i Formació Professional). També hi ha altres organitzacions governamentals i entitats de prevenció de riscos que ofereixen recursos útils i actualitzats, com ara l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el treball (Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo – INSST – Prevención de Riesgos Laborales)

Del que estem treballant sobre mesures de la Seguretat i la Salut, quines em són fàcils d’aplicar i quines em costen més? Quines estratègies podria aplicar per anar incorporant noves mesures?

  1. Mesures de SST fàcils d’aplicar: Les mesures preventives als riscos físics em són les més fàcils d’aplicar. Això inclou accions com assegurar-se que les sortides d’emergència estiguin sempre lliures d’obstacles, utilitzar els equips de protecció personal, i mantenir una bona postura per evitar lesions.
  2. Mesures de SST que em costen més: Les mesures més complexes per a mi poden ser aquelles relacionades amb l’ergonomia i la salut mental. Per exemple, adaptar l’entorn de treball per reduir l’estrès i fomentar una bona salut mental pot ser un repte.
  3. Estratègies per incorporar noves mesures:
  • Formació contínua: Participar en sessions de formació i actualització regulars sobre SST pot ajudar-me a entendre i aplicar millor les noves mesures.
  • Consultoria: Buscar assessorament de la coordinadora de riscos per obtenir consells pràctics i personalitzats.
  • Pràctica gradual: Incorporar noves mesures de manera gradual, començant per les més senzilles i avançant cap a les més complexes.
  • Feedback i ajustament: Demanar consell als companys en més antiguitat sobre les mesures que he implementat i fer ajustaments segons sigui necessari per garantir-ne l’eficàcia.

Des de la meva experiència de docent al meu centre educatiu, puc fer alguna proposta o propostes fàcils d’aplicar i que millorin algun aspecte de la salut i la seguretat?

  1. Promoure bones pràctiques posturals: Promoure la implementació de sessions curtes de formació sobre ergonomia i bones pràctiques posturals per evitar lesions musculars i esquelètiques entre els docents.
  2. Crear un espai de relaxació: Suggerir la creació d’un espai dedicat a la relaxació i el descans dins del centre per ajudar a reduir l’estrès i millorar la salut mental dels docents.
  3. Potenciar la ventilació natural: Assegurar que les aules tinguin una bona ventilació natural per reduir el risc de malalties respiratòries i millorar la qualitat de l’aire.
  4. Sessions de formació: Promoure sessions de formació sobre prevenció de riscos i salut laboral per mantenir al dia tots els membres del centre i garantir que estiguin informats sobre les millors pràctiques.

Amb la pandèmia, hem hagut d’implementar nous hàbits de treball, quines decisions he pres jo per tal de preservar la meva salut i benestar?

  1. Adaptació de l’espai de treball: Crear un espai de treball a casa que és ergonòmic per assegurar-me de mantenir una postura correcta i minimitzar el risc de lesions.
  2. Horaris estructurats: He establert horaris de treball estructurats que inclouen pauses regulars per evitar l’estrès i la fatiga ocular.
  3. Higiene i desinfecció: Rentar-me les mans freqüentment, utilitzar gel desinfectant i desinfectar regularment l’espai de treball.
  4. Aïllament social i ús de mascaretes: Vaig complir amb les recomanacions de distanciament social i utilitzar mascaretes quan va esser necessari interactuar amb altres persones per minimitzar el risc de contagi.
  5. Salut mental: Implementar (després de la pandèmia les he mantingut) activitats regulars per cuidar la meva salut mental, com ara practicar la meditació, exercici físic diari i prendre temps per a activitats que em relaxin i em facin sentir bé.
  6. Formació en línia: Vaig aprofitar les oportunitats de formació en línia per mantenir-me actualitzat i millorar les meves competències professionals.

Què m’emporto d’aquest mòdul a la meva pràctica educativa?”

Aquest mòdul sobre prevenció de riscos laborals m’ha donat unes bones eines que puc aplicar a la meva tasca docent:

  1. Més consciència de SST: Ara estic molt més atent als possibles riscos al meu voltant i sé com actuar per evitar problemes.
  2. Protocols de SST: Conec el Manual d’Autoprotecció i puc implementar mesures de seguretat més efectives i garantir que tant els alumnes com el personal estiguin més protegits, per exemple, si hi ha alguna situació d’emergència, sé com reaccionar ràpidament per minimitzar els riscos.
  3. Promoure la SST al treball: Tinc més informació de com crear un entorn més saludable tant físicament com mentalment per a tothom al centre.
  4. Ser un bon exemple: En aplicar aquestes pràctiques, també ensenyo als meus alumnes la importància de la seguretat i la salut en el treball.
  5. Millora contínua: Mantenir-me actualitzat i sempre buscar millores en les pràctiques de SST del centre.