- Valors de color
1.1 RGB
1.2 CMYK
1.3 Hexadecimal
- Valors de color
Quan expressem color, tant en una síntesi com en l’altra, ens valem d’uns valors d’aportació de color primari. En aquest punt veurem quins són aquests valors.
1.1 RGB
Com hem comentat, farem servir el model de color RGB per a aquelles imatges que exclusivament s’han de visualitzar en un monitor. Els valors RGB es mouen entre 0 i 255, essent 0 l’absència del color i 255 la màxima aportació. Però per què 255? Aquest valor màxim és degut a la possibilitat de combinatòria entre els diferents bits que componen el píxel. Analitzarem aquest tema a l’apartat referent a la profunditat de color.
Vegem uns exemples de valors de color i el color que expressen:
1.2 CMYK
En el cas de valors CMYK, atès que en principi és un model de color previst per a la impressió, com que l’aportació de color es realitzarà mitjançant la trama (ampliarem aquest tema a l’apartat la imatge impresa), els valors estan entre el 0 i el 100. Aquest valor és el que s’anomena percentatge de trama i fa referència al tant per cent de zona que ocupa el punt de trama en la impressió en funció de la seva zona assignada. Un 0% significaria res d’ocupació i un 100% total aportació.
A la següent taula veiem uns exemples:
1.3 Hexadecimal
Associats a RGB i mitjançant l’ús de codi binari, els valors hexadecimals són normalment usats en aplicacions web.
Com se sap, el codi binari s’expressa amb 0 o 1, i cadascun d’aquests, segons la seva posició, té un valor numèric.
Cada expressió hexadecimal està composta de sis valors que poden ser números (entre el 0 i el 9) o lletres (entre l’A i la F), i 00 és el valor mínim i FF el màxim. Els dos primers valors indiquen l’aportació de vermell, els dos següents de verd i els dos darrers de blau.
Com en els casos anteriors, vegem-ne uns exemples:
A la taula següent s’estableix el valor de cada codi hexadecimal amb el seu valor numèric, distingint si el codi està en primera o segona posició.
Per acabar, vegem un exemple de codi hexadecimal i la seva correspondència amb RGB, utilitzant les dades de la taula anterior.
Deixa un comentari