Fa poques setmanes es va celebrar el 10è aniversari d’Scratch que, entre els seus mèrits ha estat el de proposar un entorn de programació per blocs molt visual i al qual és fàcil apropar-se a edats molt petites; per tant, ha posat a l’abast de tothom la possibilitat d’apropar-se al món de la computació. Tal ha estat el seu èxit que pràcticament la totalitat de plataformes dirigides a educació, en aquest camp, utilitzen la programació per blocs, a imatge i semblança d’Scratch.

Una d’aquestes plataformes és Beetle Blocks, un entorn de programació nascut a partir d’Snap, i que té per objectiu dissenyar objectes que posteriorment s’imprimiran en 2D o 3D a partir de blocs lògics de programació.

Tot i tenir-ne alguna referència prèvia, va ser a l’STEAM Barcelona Conference 2017, quan vaig tenir-ne un contacte més directe, i ens van agradar tant les possibilitats que posava a l’abast que juntament amb Xavier Rosell vam llançar-nos a generar una proposta formativa en aquesta línia.

Aquesta proposta ha vist la llum a l’Escola d’Estiu Espiral 2017 i l’hem anomenat “STEAM a l’aula: disseny i creació 3D amb Beetle Blocks”. Com es desprèn del seu títol, ho hem volgut emmarcar i contextualitzar dins del Moviment Maker i la incipient tendència a impulsar les STEM. A les portes d’iniciar un bon impuls a les STEM (amb el proper Pla STEMcat que aviat coneixerem), crec que aquesta formació és un bon punt de partida!!

Molt content de poder portar a terme aquesta iniciativa de formació i formar equip amb Xavi Rosell!!