L’Assamblea de les Nacions Unides ha proclamat el 2019 com l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, amb l’objectiu de reconèixer, amb aquesta celebració, la funció imprecindible que juga la física i la química a l’hora de desenvolupar solucions als desafiaments als que s’enfronta la Unió Europea en l’àmbit del desenvolupament sostenible.

Aquesta celebració de l’Any Internacional també conmmemorarà el 150è aniversari de la creació de la Taula Periòdica dels Elements Químics (1869), realitzada pel científics rus Dmitri I. Ivánovich Mendeléiev. Mendeléiev es considerat un dels pares de la química modena. Va publicar el 1869 la primera versió de la Taula Periòdica on el seu gran mèrit fou, a més de fer una primera ordenació molt encertada dels elements i que pràcticament ja és la que tenim ara, a més, va predir l’existència d’altres elements que en aquell moment eren desconeguts. Va deixar un lloc vuit a la taula per a encabir-los en el moment en que fossin descoberts i fins i tot en va predir algunes de les seves propietats físiques i químiques. Tot plegat es considera com un dels grans hites de la ciència!!

Durant el 2019, en relació a aquesta efemèride, hi haurà diverses iniciatives que caldrà seguir de ben a prop. Algunes etiquetes o usuaris a seguir (a Twitter): , ,