Just fa 40 anys (agost de 1982) que el DOGC publicava la creació dels primers Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya. Al principi en van ser 12 i es van vincular a dos àmbits diferents:

  • àmbit comarcal: Berga, Granollers, la Seu d’Urgell, Ripoll, Tàrrega, Terres de l’Ebre, Valls i Alt Empordà;
  • àmbit de gran ciutat o de zona: Cornellà de Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i l’Hospitalet de Llobregat.

A l’any següent, 1983, es van començar a desplegar més CRP al llarg i ample del territori. En el cas de Terres de l’Ebre, aquest primer CRP d’àmbit comarcal (per a la regió o demarcació que avui coneixem com a de Terres de l’Ebre) va ser acompanyat amb dos nous CRP, el de Terres de l’Ebre II (Ribera d’Ebre-Terra Alta) i el de Terres de l’Ebre III (Montsià).

En el cas del CRP Montsià, la seva primera ubicació va ser a la població de La Ràpita. Posteriorment es va traslladar a Amposta, en concret al nucli històric del Castell (foto de capçalera de l’article).

En posteriors desplegaments cada zona educativa seria dotada amb un CRP, que uns anys més tard evolucionarien a Serveis Educatius de Zona, dins dels quals s’integrarien els equips CRP, EAP i ELIC. Actualment (novembre de 2022) hi ha un total de 73 CRP que donen suport a les seves respectives zones educatives.

Aquests són alguns dels documents on es veuen aquests inicis dels CRP: