Per segon any consecutiu, participo a l‘iFest:The young leaders interaction fest, “un esdeveniment únic per trobar-te amb els creadors de la tecnologia, la ciència, la innovació i la disrupció que estan canviant el nostre món”.
Programa d’iFest 2017
Al programa de la jornada s’hi diferencien tres grans blocs: el Meet Inspiration, el Virtual Discovery i el Dream Big Challenge. I la primera novetat d’aquest any és que mentres els alumnes juguen amb la realitat augmentada i el gaming, es crea un espai exclusiu per professors, el Teachers Workshop.
Quan arribem al Palau Sant Jordi, l’equip es separa perquè hi ha dos accessos: el de Pista i el de Grada i després de fer una estona de cua, entro al Palau com a Shaker amb els 3 Players de pista. Ens identifiquen, amb una bossa (blava pels players i taronja pels shakers) i unes pulseres, per facilitar-nos l’accés a pista i prenem seient per començar a passar fred :-S.
Benvinguda a iFest de Lluis Marquina
Lluis Marquina repeteix com a Speakerde l’acte i a l’hora comença el Meet Inspiration amb “les 15 ponències i les diferents actuacions de joves protagonistes de l’actualitat de la innovació per inspirar, mostrar casos i exemples, generar simpatia i “encomanar” les ganes de fer coses”. Tothom està gelat de fred i potser per això, tot i que les experiències són molt interessants, es converteixen en una música de fons mentre esperem el Dream Big Challenge.
A l’edició de l’any passat es va fer una formació, un dia diferent al de la jornada, adreçada al professorat facilitador. Però aquest any, degut potser a les expectatives de participació i/o al nou format, l’organització va decidir, de forma encertada, incloure-la dins l’acte com a Workshop per a docents. Become a “Shaker”.
El taller d’innovació disruptiva es va centrar amb la metodologia Lombard del centre Imagine del Silicon Valley de California i els seus objectius eren:
Workshop Become a “Shaker”
- La formació pel domini de les eines de design thinking i desing doing d’Imagine (metodologia Lombard).
- La formació per exercir el roll de shakers (facilitadors d’aprenentatge) durant el dream BIG Challenge de la tarda.
- La formació pel domini de les eines (materials + app suministrada) per permetre als professors realitzar tallers d’innovació als centres.
El taller tenia un format “learning by doing”, estava liderat per l’emprenedor Xavier Verdaguer i el seu equip d’Imagine. A l’igual que l’any passat, se’ns va explicar el model de negoci Scope, però com a novetat, els professors assistents rebrem una certificació en metodologia Lombard, que també s’agraeix.
El dinar va ser una mica caòtic, tothom volia menjar a la mateixa hora i tot i no haver-hi cues organitzades, considero que agafar el pícnic va ser prou ràpid. Teníem les bateries del mòbil a sota mínims i vam aprofitar aquesta estona per buscar endolls i carregar els dispositius.
I per fi va arribar el Dream BIG Challenge, el taller d’innovació disruptiva i competició de 3 hores on hi van participar més de 6000 persones.
Els alumnes estaven cansats, però a l’hora a l’expectativa del Challenge. Sota la metodologia Lombard sabien que havien de generar solucions innovadores a 1 dels 4 reptes plantejats: aigua futura, internet of pools, malalties infecciones i salut connectada.
- Aigua Futura: era un epte proposat per l’empresa Aigües de Barcelona per generar idees en algun dels 5 sub-reptes: Aigua i Tecnologia / Aigua i Ciutat / Aigua i Salut / Aigua i Llar / Aigua i Medi Ambient.
- Internet of Pools: era un repte proposat per l’empresa Fluidra per generar noves idees d’ús i negoci al voltant de les piscines: Les piscines i la Tecnologia; La gamificació de les piscines; Les piscines residencials i el seu ús; Les Piscines i el medi ambient.
- Malalties Infeccioses: era un repte proposat pel Parc Científic de Barcelona per generar solucions als problemes causats per les malalties infecciones. Hi havien 4 sub-reptes: Prevenció, Diagnosis, Teràpia i Malalties tropicals.
- Salut connectada: era un repte proposat per l’empresa farmacèutica Uriach per generar nous projectes innovadors al voltant de la salut. Els 5 sub-reptes sobre els que es va treballar van ser: Salut Digital; Salut i Farmàcia; Salut i Societat; Salut i Esport; Salut i Natura.
A pista hi havia 2 hemisferis: el grop i el negre. Els participants estaven distribuïts en 4 quadrants de manera que cada quadrant treballava un repte diferent. A pista estaven configurats els equips formats per 3 alumnes (players) i 1 professor (shaker) i a les grades els equips es complementaven amb 11 alumnes i 2 professors més.
Durant el Challenge, a pista, es van treballar les 4 fases del mètode Lombard per passar d’un repte a una solució:
- Fase 1: inspiració, usuari, contexte i reformulació del repte
- Fase 2: generació d’idees (divergència + convergència)
- Fase 3: prototipatge (validació d’idees + construcció de prototips)
- Fase 4: comunicació (preparació de la presentació).
Al principi els players de pista estaven com a freds, però a mesura que anaven descobrint la metodologia anaven fluint. L’experiència del Challenge és genial, perquè a l’anar tant pautada i sota la pressió del temps, es veu als alumnes en acció.
Deixa un comentari